Op het moment dat er een calamiteit wordt gemeld, tekent de centralist op de GIS-kaart een risicogebied af.
De software vraagt dan automatisch: “Wilt u de onderliggende ventilatiesystemen uitschakelen?“ Met één druk op de knop kan de centralist op dat moment de keuze maken om alle in het risicogebied op de GIS-kaart voorkomende en aangesloten ventilatiekasten uit te schakelen.
Als de calamiteit is afgerond en de luchtverontreiniging weg is schakelt de centralist opnieuw met één druk op de knop de uitgeschakelde ventilatiekasten weer in. U hoeft hier zelf niets voor te doen!
Als gebouweigenaar of beheerder van de installatie kunt u ook zelf via een telefoon, tablet of pc het systeem bedienen. Dit kan van toepassing zijn als er lokaal stankklachten zijn, bijvoorbeeld door een containerbrand, dak werkzaamheden of een klein plaatselijk incident waarbij gevaarlijke dampen zijn vrijgekomen.
Het hart van het systeem
Het in- en uitschakelen van ventilatie gaat via het Mobitex-netwerk van Entropia. Dit is het hart van het systeem.
Er is door de veiligheidsregio’s Zuid Holland Zuid en Rotterdam Rijnmond voor dit netwerk gekozen omdat bij incidenten een consumentennetwerken niet altijd betrouwbaar is gebleken en andere netwerken binnen enkele jaren gesloten zullen worden. Er is gekozen voor betrouwbaarheid én de lange termijn.
In de praktijk is het Mobitex-netwerk 99,99% van de tijd beschikbaar en is het speciaal gereserveerd voor bedrijf kritische toepassingen. Het Mobitex-netwerk wordt onder andere gebruikt door politie, brandweer, ambulances en transporteurs van waarde goederen.
De onderliggende applicaties worden op meerdere locaties gehost en ook de back-up bevindt zich op andere locaties. Zo is er de maximale zekerheid dat de schakeling op afstand altijd werkt.
Bovendien heeft Entropia eigen beveiligde verbindingen met de gemeenschappelijke meldkamer in uw veiligheidsregio.
Waarom een geïntegreerd systeem?
Wij zijn van mening dat veiligheid een zeer belangrijke factor is en om er zeker van te zijn dat uw ventilatie geschakeld wordt als dat noodzakelijk is, moet de handeling meegaan in de procedure en ook direct zichtbaar zijn voor degene die de beslissingen neemt.
Zou hiervoor een aparte handeling gedaan moeten worden, of een aparte installatie bediend moeten worden is de kans groter dat hierbij de schakeling gemist wordt.
U kunt zich indenken dat bij een calamiteit er direct vele radartjes in gang gezet worden en er altijd kans is dat er verwarring ontstaat of fouten gemaakt worden.
Door deze geïntegreerde oplossing met direct een duidelijke melding op het scherm van de centralist wordt de kans op fouten geminimaliseerd.